2015. április 21., kedd

K-pop, csajok, és a többi...



Nagy igazság, hogy vannak a fegyvereknél sokkalta kifinomultabb eszközök a világban való térnyerésre, valamint a honi gazdaság felvirágoztatására. Ma már közkeletű fogalom a "soft power", mely jelen esetben a (tömeg)kultúra eszköztárát veti be a hódítás érdekében. És láss csodát, a meghódítottak mosolyogva fogadják a konkvisztádorokat! 

Persze nem is olyan nehéz ez, ha az előőrs ragyogóan csinos ifjak hadának képében érkezik, amelyre csak ráerősít a győztesen bevonuló, éppoly megnyerő vezér mosolya.

Mindez annak apropóján jutott eszembe, hogy ma arról érkezett tudósítás, hogy Park Geun-hye, Korea elnök asszonya, Dél-Amerikában tett második látogatása alkalmával találkozott a perui K-pop közösségek képviselőivel is.

Tudjuk, hogy 2013-ban Park elnök asszony már kimutatta elkötelezettségét a koreai pop iránt, amikor a koreai háború hatvanadik évfordulójának az Egyesült Államokban tartott megemlékezésén még az akkor éppen katonáskodó K-pop fejedelmet, Raint is hadba állította delegációjának tagjaként.

Ám talán ebből a hírből több is kiolvasható, mint a honi popzene szeretete. Emlékezzünk csak: már 2012. február 24-én felvontuk a szemöldökünket egy talán nekünk kissé furcsán csengő híradás láttán, mely arról szólt, hogy mit is csináltak éppen Korea nagykövetei. A Nate News cikkéből ezt tudhattuk meg:



"2PM... JYJ... A DIPLOMATÁK EGÉSZ ÉJJEL ÉBREN MAGOLNAK A HALLYURÓL"
 
"Jelenleg a Hallyu szintén a diplomaták kiemelt feladatává vált. Mivel ez éppen olyan fontos, mint a Koreai-félsziget helyzete, ezért egész éjszaka fent maradunk és erről tanulunk. (Ha Chan-ho, vietnami nagykövet)

"2PM és JYJ... Gyűjtjük a speciális ismereteket az idol-csapatokról. Mert ha róluk kérdeznének bennünket és nem tudnánk válaszolni, az nem lenne jó." (Hwang Ui-seung, chilei nagykövet)

NATE News 2012.02.24.



Úgy bizony! Senki sem mentesül a hadkötelezettség alól... 

Mert a K-pop hódít, és azonos nyomvonalon halad vele a koreai kultúra és szórakoztatóipar teljes arzenálja. Hogy a koreaiak folyamatosan tesznek is a sikerért? Nos, igen. Így is lehet világbirodalmat építeni a világhatalmi óriások ellenében. És úgy tűnik, hogy a koreaiak ezt nagyon is komolyan gondolják.

Megerősíti mindezt a mai tudósítás is, mely a veretes The Korea Times-ban jelent meg. Az ebben említett eseményen sokkal mélyebb érzelmekkel kapcsolódhatott egymáshoz Peru és Korea, mint bármiféle gazdasági csúcstalálkozó alkalmával.

Az ezerarcú Hallyu kulturális értékeléséről lehet vitatkozni, de azt hiszem, abban mindannyian egyetértünk, hogy boldogan látnánk a világ vezetőit minél gyakrabban hasonlóan emberszabású helyzetekben.

대한민국 만세!
Koreai Köztársaság, hurrá!



Park a k-popot promotálta Peruban


Park elnök asszony (balra) ajándékot kap a perui K-pop rajongók egy csoportjától vasárnap a Lima hotelben. Park az előző napon érkezett Limába, hogy megbeszéléseket folytasson Ollanta Humala perui elnökkel arról, hogy miként erősíthetnék a további gazdasági és egyéb kapcsolatokat. / Yonhap



Park Geun-hye vasárnap hallyu rajongókkal találkozott Peruban a második Dél-Amerikában tett utazása során.

A koreai televíziós sorozatok és a popzene nagyon népszerű lett Peruban, ahol több mint 120 K-pop rajongói klubot regisztrált a Koreai Nagykövetség - Cheong Wa Dae információi szerint. A klubok összesen 30.000 taggal rendelkeznek.

Park 14 perui hallyu-rajongóval találkozott a Lima hotelben néhány rajongói klub kérésére.

"Hallottam, hogy a rajongói klubok tagjai együtt tanulják a koreai táncokat és a 'hangeul'-t (koreai ábécé)" - mondta Park. "Ezek a tevékenységek a két országot közelebb hozzák egymáshoz" - tette hozzá.

Peru az egyik legaktívabb ország Dél-Amerikában az olyan koreai tévédrámák sugárzásában, mint az MBC-siker "Star in My Heart", melynek főszerepeit 1997-ben Ahn Jae-wook és a néhai Choi Jin-sil játszották. A perui közönségnek történt 2002-es bemutató óta a koreai drámák népszerűsége egyre nőtt.

A Korea Creative Content Agency (KOCCA) előző évi jelentése szerint a koreai drámák átlagos eredménye 6 százalék körül mozog. Az "Autumn in My Heart" és a "Jewel in the Palace" szintén népszerű volt a perui nézők körében.

A koreai drámák spanyol feliratozása a YouTube-on lehetővé teszi a szélesebb perui közönség számára, hogy élvezzék azokat és egyúttal koreaiul is tanuljanak.

Az MBC "Empress Ki" című 2014-es epikus drámáját (Ha Ji-won és Joo Jin-mo főszereplésével) megvásárolta a perui Panamerica TV és a panamai SERTV.

Az elnök asszony ajándékot is kapott a látogatóitól, és kicserélték gondolataikat a koreai ételekről, mint a samgyeopsal vagy a kimchi. Park szintén kifejezte, hogy kedveli a perui ételeket. "Ebédre az Önök ételeiből ettünk és úgy vélem, hogy azok nagyon jól illeszkedtek a koreai ízléshez."

"A kulturális cserekapcsolatok elmélyítik a barátságot" - mondta Park. "Remélem, hogy lesz esélyük ellátogatni Koreába a jövőben."

A Koreai Nagykövetség Peruban aktívan tart rendezvényeket a koreai kultúra terjesztéséért, előadásokat, filmvetítéseket egyaránt.

Az elnök asszony a látogatása alatt egy kis időt töltött Lima történelmi múzeumában a perui kultúra tanulmányozásával.
Ugyancsak találkozott a Peruban élő koreai közösségekkel és kérte őket, hogy segítsék az egyesítés munkálatait. Peru mindkét Koreával diplomáciai kapcsolatban áll.

Az állami látogatás részeként hétfőn csúcstalálkozót tart Ollanta Humala perui elnökkel.

The Korea Times, 2015-04-20 19:06



Írta és fordította: Harudo11































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése