2015. május 17., vasárnap

Lumpens - interjú


Az interjút készítette: Song Hyo-jun
Forrás: Cuvism magazin, 2013.10.29.
Angol fordítás: @onesunnylady – thesunnytown.wordpress.com
Magyar fordítás: Harudo11
____________________________________________________Yoon Mirea "Get It In"-je, Drunken Tiger "The Cure"-ja és legutóbb a Spica "Tonight"-ja... Lumpens rendező szenzációs videókat ajándékoz nekünk,  a szemünk és fülünk kényeztetésére. A főiskolai napjai óta érdeklődik a videózás területe iránt, a tánchoz hasonlóan, és ennek nyomán hozta létre a "V.A.J.P" (Visual Art Jam Performance) különböző előadásait. Ezeket követően kezdett zenés videókon dolgozni, az E.E "Curiosity Kills"-ével kezdve. Három perc rövid idő, de elég volt, hogy megmutatkozzon Lumpens érzéke a szépséghez. Milyen messzire fog eljutni? Íme Lumpens művészeti igazgató, aki minden egyes elkészített munkájában megmutatja csodálatos stílusát. Honnan jön az ehhez való érzéke? A Cuvism kutatást végzett róla.


Lumpens művészeti igazgató

Üdvözlöm. Kérem, hogy mutatkozzon be.

Üdvözletem. Choi Yong Suk vagyok, az emberek Lumpensnek hívnak, és jelenleg egy csomó videoprojekten dolgozom. Örülök, hogy találkozhatunk.


Lumpens művészeti igazgató


Kezdjük a gyerekkoránál. A Kookmin Egyetemen tanult grafika szakon. Tudom, hogy később ment az egyetemre, mint ahogy a legtöbb ember teszi.

Harmadéves középiskolás koromig egy énekes háttértáncosa voltam. Ezért egyáltalán nem gondoltam arra, hogy egyetemre menjek. Ugyanakkor azt is gondoltam, hogy a táncos képességeim nem fejlődnek. Attól a pillanattól kezdve azon aggódtam, mit tehetnék, hogy jobb legyek a táncban. hogy őszinte legyek, amikor táncos voltam, szerettem a televíziós forgatásokra, a zenés videók helyszíneire járni, és mindig is élveztem a rajzolást. Nagyon sok dolog hatott rám. Tudni akartam, hogy mit is szeretnék csinálni ezen dolgok közül, és a dizájnt választottam. Ezért iratkoztam be az egyetemre és végeztem a dizájm szakon.

Úgy tűnik, mintha nem érdeklődött volna azelőtt a dizájn iránt.

De érdekelt nagyon. A bátyám is dizájnt tanult. Van egy kis korkülönbség köztünk. Ezért tanultam a külföldi kultúrákról vagy a zenéről gyorsabban a társaimnál, már gyerekkoromtól kezdve.
Nem elég, hogy később ment az egyetemre, még egy csomó különböző személyes projekt készítésére is képesnek kellett lennie.

Valóban. Őszintén szólva, a mostani tevékenységeimet már az egyetem óta végzem. Az osztálytársaimhoz képest én közömbös voltam az órák iránt. Amik igazán segítettek nekem, azok a kapcsolatok voltak, amelyeket az utcai kultúra embereivel építettem ki, amikor táncos voltam. Az egyetem alatt azt mondtam, hogy ezen a területen szeretnék dolgozni, ezért táncos vagy gördeszkás videókat készítettem. Pusztán szórakozásból kezdtem a megvalósításukhoz. 


 
 Lumpens 2010


Ezek után fogott hozzá egy projekthez, melyben különböző művészeti területeket egyesített. Ennek V.A.J.P (Visual Art Jam Performance) lett a neve. Az egyetemi időkben kezdett ehhez is?
Így van. Ez volt az első olyan dolog, amivel igazán foglalkoztam, és ez volt a végzős projektem. A barátaim galériában csinálták a sajátjukat, de engem nagyon érdekelt a színpadi produkció. Mivel a barátaim egy show-n dolgoztak, ez olyasmivé alakult, amit együtt csináltunk. Szerencsére az iskolám rábólintott, hogy használhassuk a színháztermet, így ez lett az a helyszín, ahol a végzős projektemet tartottam, amely az első képzőművészeti jam-performansz volt.


V.A.J.P 2011 from lumpens on Vimeo. 
Lumpens V.A.J.P Movement.1 with jisuck Ahn


Az utóbbi időben olyan művészek számára készített zenés videókat, mint Tiger JK, Yoon Mirae, Spica, Younha, E.E. Kíváncsi lennék a munkafolyamatra.

Először is meghallgatom a dalt és megbeszéljük. Bár E.E esetében éppen különösebb koncepció nélkül dolgoztam. Csak egyetlen kulcsszót használtam. E.E "Curiosity Kills"-éhez, amely az első zenés videóm, ez a kulcsszó a "bokko" [retro] volt. Ez volt minden ehhez az esetlen bokko stílushoz akkor. Emlékszem, hogy a munkám milyen ellenállásba ütközött ezért.


 
Younha - Run


Tudok arról, hogy az E.E "Curiosity Kills"-t egy párszor fel kellett venni a képminőség miatt.

Ez igaz. Emlékszem, hogy akkortájt valami olyasmi felvétellel küszködtem, mint az MTV Awards, és aztán a bátyámnak fel kellett vennie egy másik programot. Észrevettem, hogy a képminőség nagyon rossz lett. Nagy figyelmet fordítottam erre, és az eredeti, tiszta videót addig másoltam, amíg a képminőség leromlott. Ettől támad ez a régi kép érzés. Azt hiszem, hogy az eredmény felülmúlta a várakozásaimat.Curiosity Kills - E.E


Milyen volt a Yoon Mirae-nek készült "Get It In" munkafolyamata? Olvastam a blogját, és azt írta, hogy sok küzdelmen ment keresztül.

Ez az "Alkotók projektje" keretében készült. Az Intel és az amerikai "Vice Magazine" vezette a projektet. A projekt arról szólt, hogy bemutattak néhány alkotót különböző országokból és támogatták a munkáikat. Ennek egy nagy részére választottak ki engem, pénzt adtak, miközben azt mondták, hogy "bármi is legyen az, csináljon valami szórakoztatót". Kiderült, hogy JK hyungot és Yoon Mirae-t is kiválasztották. Így jött létre a zenés videó.


 
Yoon Mirae - Get It In


Amikor azt mondta, hogy megharcolt vele, mit értett alatta?

Azt, hogy első alkalommal készítettem videófilmet nagy költségvetésből. Hogy őszinte legyek, nem tudom, hogy ez hogyan működik, de ha Koreában dolgozol, akkor az első néhány évben feltehetően segédrendező leszel, de én semmi ilyet nem csináltam. Hiányzott a tapasztalatom, és ez volt az oka, hogy néhány részt nehéz volt kezelni. Az időbeosztás nem úgy működött, ahogyan terveztem. Szerettem volna több akciót, több feszültséget, igazán ambiciózus voltam. Mégis, ahol akkor tartottam ez szórakoztató volt, mert megvalósíthattam azt, amit szerettem volna valaki más pénzéből.


The Creators Project - Yoon Mirae "Get It In"


Drunken Tiger  "The Cure" zenés videója nagy hatást gyakorolt rám. Ugyanakkor azt mondta az SNS-én, hogy a kezdő jelenetben látható mérlegnek van egy titkos jelentése. Felfedné ezt a titkot ma nekünk?

JK hyung még nem fedte fel az okát, hogy miért hagyta ott a Jungle Entertainmentet. Sok félreértés történt, mint hogy "elárulta és otthagyta őket", "meggazdagodott és lelépett". Ez nem így történt. Őszintén, egy csomó rossz dolog történt. Elárulták a barátai, akikben bízott. Pénzügyileg szólva, ő játszott és rajtavesztett. Ezért a videóban lévő mérleg ezt az igazságérzetet sugallja. Hogy őszinte legyek, mi valami erősebbre törekedtünk, de JK édesapja még mindig beteg, szóval ez így körülbelül gyógyító hangulatú. Nem állt szándékunkban küzdeni valakivel. Csak egy pozitív üzenetű albumot szeretett volna.

Úgy érzem, hogy az említetten kívül is vannak más rejtett üzenetek, amelyekről nem tudunk.

A videóban benne van a 8:45-ös szám, amely annak az időpontja, amikor JK nagymamája meghalt. Ugyancsak ez volt a korábban kiadott dalának a címe is. Az összes megjelenített képnek szintén jelentése van. Olyasmi ez, mintha felkelnének, hadonásznának a kezekkel, úgyis csak ők értik ezt a dolgot. Ezt csinálják a hip-hop zenészek, és még ott van GD is. (nevetés) Megkaphatják ezt a "Ne harcoljunk, csak mutogassunk a kezünkkel és érezzük jól magunkat" érzést. De ha jobban megnézik, láthatják, hogy szörnyetegek vannak körülöttük. A dalszöveg alapján elképzeltem őket. És a gyerek, akit  a végén látnak, lerajzolja őket, mert Jordanra gondoltam.Drunken Tiger with Bizzy, Yoon Mirae - The Cure


Tudom, hogy Tiger JK-vel együtt irányítják a "FeelGhood Music"-ot. Hogyan történt a kettőjük találkozása?

A korábban említett "The Creators Project" munkálatai során kerültünk közelebb egymáshoz. Azt követően is tartottuk a kapcsolatot egymással, és most ilyen közel vagyunk. Hogy őszinte legyek, az hogy vele együtt irányítom a "FeelGhood Music"-ot, nem jelenti azt, hogy pénzt fektettem be vagy valami ilyesmit. Szinte független márka vagyunk. Én mindössze a kreatív dolgokban veszek részt, mivel a saját üzletemet a magam útján működtetem. Ez az, ahogyan én tudom őt segíteni. Nagyon sokat beszélgetünk. Nagyon megbízunk egymásban.

 
FeelGhood MusicA legutóbbi rendezései között először dolgozott együtt a Spica nevű lánycsoporttal és készítette el a "Tonight" című zenés videójukat. A Spica első promóciós tevékenysége a "Tonight" kapcsán egy Cuvism-interjú volt. Milyen volt velük dolgozni?

Őszintén megmondva, vannak esetek, amikor az ügynökség és az én irányvonalam nem egyezik, ezért az idolokkal való együttműködés időnként kis nehézségekbe ütközhet. Azonban Hyori olyan nagy hatással bír, hogy nincs szükség a klasszikus idol-formulákra. Szerencsére Hyorival jól megértjük egymást, így szórakoztató volt a projekten dolgozni. A lányok is jól követték az iránymutatásaimat.

Spica - TonightSpica - Crazy Bitch


Beszéltünk azokról a munkákról, amelyeket az évek során készített. Van olyan, amelyet úgy tudna leírni, mint az önre jellemző munkát?

Az E.E "Curiosity Kills"-e az egyik, amelyik tökéletesen tükrözi a fiatalabb napjaimnak megfelelő ízlésemet. Bár sokat változott a stílusom. Az akkori munkáim nagyon ártatlanok és frissek voltak. A "Sweet Dream"-hez hasonló munkák azok, amelyek tükrözik a stílusomat és a bennük foglalt történetek azok, amiket kedvelek. Úgy érzem, hogy senki nem jönne rá erre. (nevetés) Hogy őszinte legyek, nincs egyetlen nagy dobásom. Ezért gondolom, hogy az E.E "Curiosity Kills"- még mindig az egyik, amelyet reprezentatív munkámnak nevezhetek, mivel azt követően nincs egyetlen reprezentatív munkám. (nevetés)


MFBTY - Sweet DreamAzt mondta, hogy sokat változott az ízlése az évek során. Ha kapna egy lehetőséget arra, hogy szabadon dolgozzon, mi lenne az eredmény?

Lett egy gyerekem, így megint változott az ízlésem. (nevetés) Például, amikor a Spicával dolgoztam együtt, az volt az első alkalom, hogy lánycsapattal dolgoztam. Volt néhány érzéki felvétel, hogy kiváltsa belőled azt, hogy "Oh~". Azonban, most hogy már van egy gyerekem, ki szeretném fejezni az ártatlanságot és ez tükröződik nagyon Cho Young Pil zenés videójában, a "Romance"-ban. Szinte egyszerre jelent meg mindkettő. Azt hiszem, hogy ez teszi őket így vagy úgy különbözőkké. Nagyon sokféle és különböző dolog van, amit ki szeretnék próbálni, mert a szívemben még mindig egyetemista diák vagyok. Félre kell tenni a dolgokat, amiket jól csináltam. Élni kell az életemet kényelmesen és mindig megpróbálni valami mást csinálni. Szintén meg szeretnék próbálni valami különleges dolgot egy csomó CG-effekttel. Szeretnék próbálkozni a csendes érzékenységgel. Ugyancsak teljesen ki szeretnék próbálni egy idol zenés videót, de van néhány aspektus, amelyet illetően kíváncsi lennék, hogy képes lennék-e tükrözni a saját ízlésemet.

Cho Yong Pil - Sullem


Kérem, hogy adjon néhány szóban tanácsot azoknak az embereknek, akik arról álmodoznak, hogy önhöz hasonlóan a videózás területén dolgozzanak.

Úgy gondolom, hogy amikor a hallgatók manapság végeznek, a karrierjüket a rendszerhez illesztik. Például, nagy cégeket keresnek, mert aggódnak a fizetésük miatt vagy TOEIC pontokra vágynak [angol nyelvvizsga - a ford. megj.]. Azonban eltelt egy kis idő azóta, hogy én diplomáztam. Nem volt TOEIC pontszámom. Keményen dolgoztam a személyes tevékenységeimen, és az emberek rendezőnek hívtak engem. Csak készítettem a filmeket, online feltöltöttem őket és így lett belőlem rendező. Néhány ember, azok, akik a rendszerben vannak, azt kérdezik tőlem, hogy "nincs semmilyen bázisod?". Mégis, velük összevetve, én jobban bízok abban, hogy képes vagyok jól csinálni. Sokat kell tanulni ahhoz, hogy megkapd az elismerését ezeknek az embereknek, de azt hiszem, hogy nekem határozottan vannak olyan erősségeim, amelyek nekik nincsenek.

Azt hiszem, hogy még inkább egyet tudunk érteni abban amit mondott, mivel az ön személyes története közvetlenül a tapasztalataiból származik.

Valóban. Amikor az iskolában vagy, akkor mindennél erősebben birtokolnod kell az "én vagyok, aki megcsinálja" érzést. Ha az volt a választásom, hogy rendező legyek, mivel zenés videókat akarok rendezni, akkor azokkal a kölykökkel ellentétben, akik 4.5 GPA-val diplomáznak, hiába vannak rossz jegyeim, meg kell őriznem az érdeklődésemet a zenés videók iránt és művészi érzékkel megáldott barátokra van szükségem. Azt hiszem, hogy mindkét eset pontosan ugyanaz. Jó eredmények vagy állásvadászat, én nem csináltam ezeket a dolgokat, és azt hiszem, hogy az egyetemi életnek az az értelme, hogy találkozz a kollégáiddal és tanulj egy csomó dolgot amellett, amit a tanteremben tanulsz. Ez az, ahogyan a képességeid egyre erősebbé válnak.  És ez az, amiért ma én itt tartok, és a barátaim, akik nagy cégekhez mentek, most felkeresnek engem. Azt hiszem, hogy ez így fair.Lumpens meglepő megközelítésben!
A hétköznapi életének történeteÁltalában hogyan tölti egy napját?
 
Mostanában, amikor hazamegyek a munkából, vigyázok a gyerekemre, az otthoni játékom a GTA*, az irodai a LOL**. Dehogyis, ennél sokkal interjúszerűbb választ kellene adnom? (nevetés) Mindig a munkámra gondolok. (nevetés) Bár úgy gondolok a videojátékokra, mint összművészeti végeredményre. Van bennük dizájn, filmek, zene. Mindent tartalmaznak. Ezért kell folyamatosan tanulmányoznom őket, hogy lépést tartsak velük.

[* Grand Theft Auto, A nagy autólopás - egy bűnügyi helyzetek szimulációira épülő videojáték,
** League Of Legends, a legendák ligája - a magyar fordató kiegészítése]스타일로그 - Style Log Ep.3 : 룸펜스의 유쾌한 라이프를 탐내보자 


 
Először is. Gratulálok a fia születéséhez. (nevetés) Hogyan lehetne önt apaként leírni?

Nem tudom. Azon túl, hogy segítem az otthoni ügyekben és figyelek az ilyen dolgokra, megpróbálom megmutatni neki a kulturális sokszínűséget, néhány fejlett kultúrát, éppen ahogy a bátyám tette velem. Ez nem kényszer. (nevetés) Még csak 160 napos, de felkészítem magam, hogy megmutassam neki ezt a fajta kultúrát, mivel szeretném nagyon cool módon felnevelni.

Milyennek szeretné majd a fiát látni?

Nagyon csinos, jó tanuló, remek küzdő (nevetés). És jól rajzol. Remélem, hogy mindenben kiváló lesz. (nevetés)

Úgy tűnik, hogy már ismeri is a képességeit.

Képességeit? Azokról még nem tudok semmit. (nevetés)


Mivel már beszéltünk a családjáról, az a tény, hogy megnősült az év elején eléggé tárgyalt téma volt. Néhány blog még úgy is nevezte, mint "a legmenőbb esküvő a világon". Úgy tűnik, hogy már készen volt a tökéletes esküvő a fejében, mielőtt ténylegesen megnősült volna. A koncepció egészen egyedi volt.


Mert a baba érkezett először. Rohanvást kellett az esküvőt előkészítenünk. Az is igaz, hogy nem egy szokványos esküvőt akartam, mivel ismernek, hogy milyen vagyok. Mégis, nehéz egy másféle esküvői ceremóniát tartani, mint ami Koreában szokásos. Ilyen még soha nem volt azelőtt. Véletlenül jóban vagyok a Platoon vezetőivel, ezért kedvesen felajánlották, hogy tarthatjuk ott az esküvőt és így olyan klassz esküvőt készítettem elő, amilyent szerettem volna, mivel a hely megengedte ezt. Ha most erre gondolok, azt hiszem, hogy sajnálnom kellett volna JK hyungot vagy Guckkastent, hogy az esküvőmön énekeltek, ha az valamiféle káprázatos, gyönyörű esküvői terem lett volna. Azt gondolom, hogy jó találat volt a hely. A helyszínnek köszönhetően egy cool esküvőt tudtunk tartani.


Abból kiindulva, hogy milyen volt különleges esküvőjük, olyan fajta férj lehet, aki rendre meglepetésekben részesíti a feleségét.


Távolról sem. (nevetés) Ehelyett megpróbálok megtenni minden tőlem telhetőt, hogy a dolgok minden időben szórakoztatóak maradjanak. Most éppen egy picit nehezebb a baba miatt, de így is. Amint kicsit nagyobb lesz, elviszem őket mókás helyekre. Ezt meg kell tennem.Van valami, ami különösen érdekli mostanában?

A gyermekgondozás, természetesen. És tanulmányozom a koreai idol-kultúrát is. Különféle emberektől kapok ajánlatot, ezért nem dolgozhatok azzal, hogy "nem vagyok benne biztos", "nem tudom megcsinálni". A téma tanulmányozása ráébreszt, hogy mennyire más ez, mint amit gondoltam róla. Rájöttem, hogy amit mi szerethetőnek mondunk, az határozottan nem az, amit a közönség szeret.

Elég fogékony lehet bármi iránt, amit lát vagy hall. Volt valami mostanában, amit szívesen nézett vagy hallgatott?

Amikor a GTA-val játszottam a napokban, folyton arra gondoltam, hogy ez lenyűgöző. Folyton... Ez volt az egyetlen gondolatom.Ha van olyan zenész, akit különösen kedvel, ki az?

Nagyon szeretem Sigur Rost. Nemcsak a zenéi, hanem a zenés videói is nagyon művésziek. Igazán nagyon féltékeny vagyok az ilyen dolgokra. 
 
Olvastam a blogját korábban. Tudom, hogy küldött egy levelet Thom Yorke-nak. Felvette önnel azután a kapcsolatot?

Nem tette meg. A levelet a honlapján lévő e-mail címére küldtem, de soha nem léptünk kapcsolatba. Elküldtem neki néhány videómat és megírtam, hogy szeretnék videót készíteni a számára. Azonban sosem kaptam választ. Nem tudom, hogy olvasta-e egyáltalán.

A zenészek sorában, akikkel együtt szeretne dolgozni, benne lenne a Radiohead?

Szeretem a Radioheadet. Hogy őszinte legyek, a válasz, amit gyakran kapok Koreában, hogy "ez nem fog működni". Nagyon szórakoztató, amikor egy videót készítek, és végtelen, amit kifejezhetek. Milyen vicces lenne, ha egy külföldi zenész azt mondaná, hogy ez klassz, én pedig, hogy "ez nem fog működni" Koreában. Pedig ezt mondják. Ezért szeretném lehetővé tenni Koreában is. Próbáltam néhányszor, de ahogy az remélhető volt, leginkább a külföldieknek tetszett. Ha ráőillant a youtube-ra, szinte nincs hangul hozzászólás, csak angol.


Radiohead - Creep
Mit jelent önnek az, hogy "Lumpens"?

Sok emléket nyertem általa. Minden projekt egy lehetőség volt az ifjúságom alakítására. Lumpensként dolgozva kapcsolatba kerülhettem sok emberrel és vicces epizódok is történtek. Azt hiszem, hogy ez tette számomra lehetővé egy csomó emlék létrejöttét. És talán még sokkal többet is ad még nekem.Kérem, hogy búcsúzóul mondjon néhány szót a Cuvism olvasóinak.

Köszönöm, hogy érdeklődést mutatnak az olyan alkotók iránt, mint amilyen én is vagyok. Remélem, hogy lesz nagyon sok hozzám hasonló alkotó, akik még érdekesebbé teszik a világot. Ha valamit meg szeretnének tenni, ne habozzanak, csak tegyenek egy próbát. Én is így kezdtem.

Az angol fordító megjegyzése: Épp mint az összes Cuvism interjút, ezt a fájlt is elmentettem, de back-up nélkül kezdtem rajta dolgozni, ezért nem tudom összevetni az első vázlattal... Összességében úgy vélem, hogy minden itt van.

Kapcsolódó írás: Lumpens kreatív látomásai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése