2015. május 2., szombat

Metropolitan Múzeum, Kína és egy kis Eső



Irene és Alice, a Lewisohn család két tizenéves örökösnője 1902-ben úgy döntött, hogy csatlakozik azon gazdag fiatalok közösségi munkájához, akik valami hasznosat szerettek volna tenni a világban. Az idők folyamán Alice drámatanár lett, Irene táncos produkciók mellett kötelezte el magát. Rita Wallach Morgentau és Aline Bernstein csatlakozásával színházat, majd színésziskolát alapítottak, amelynek tanárai között Martha Graham, diákjai között Gregory Peck nevét is olvashatjuk. Az évek során a színészetről, színházi produkciókról, jelmezekről, díszletekről és szcenikáról felhalmozódott tudásanyag és szakirodalom kezelésére Irene 1937-ben megnyitotta a Museum of Costume Art nevű könyvtárat, amely a háború után, 1946-ban a New Yorkban lévő Metropolitan Művészeti Múzeumba költözött. A két gyűjtemény egyesülésével a MET az otthona ma az Irene Lewishon Costume Reference Library-nek.




A 2008-as év egy újabb bővülést hozott: a Brooklyn Múzeumban lévő amerikai ruhagyűjtemény beleolvadt a Costume Institute-be. Ezzel a MET gyűjteménye 31.000 tételesre növekedett, mely a 17. századtól jelenkorunkig tartalmaz értékes darabokat.




A kollekció állandó kiállítását 2014. május 5-én nyitotta meg Michelle Obama first lady. A gyűjtemény a Metropolitan Művészeti Múzeum Anna Wintour Costume Center nevű épületszárnyában kapott helyet, melyet Anna Wintourról, a Vogue főszerkesztőjéről neveztek el, aki 1995 óta a MET Gála elnöke is.

De mi is az a MET Gála?

A rendezvény története 1946-ra nyúlik vissza, amikor a gyűjtemény működési költségeinek fedezésére első alkalommal rendezték meg ezt a ma is rendkívül exkluzív, a művész- és divatvilág krémjét mozgósító, korábban Costume Institute Gala, majd MET Ball elnevezésű eseményt.

Minden alkalommal a Gála jelzi az éves nagy kiállítás megnyitásának kezdetét. A kiállítások egy-egy téma köré szerveződnek, melyet a gálán is ünneplésben részesítenek. Természetesen erre a témára reflektálnak az érkező hírességek ruhakölteményei is.

A 2013. évi MET Gála és kiállítás témája "Punk: Chaos to Couture" volt, íme a vörös szőnyeges bevonulás felvétele:

 


A MET Gála New York egyik legelőkelőbb társadalmi eseménye és ugyancsak az egyik legnagyobb adománygyűjtő éjszakája is: 2012-ben 9 millió dollár, a következő évben rekordösszeg, 12 millió dollár gyűlt össze. A résztvevők a művészetek, a divat, a film és a zene, valamint a felsőbb osztályok képviselői.

A New York Times újságírója, Cathy Horyn szerint az esemény vetekszik a nyugati parti Vanity Fair Oscar-gálájával, azzal a különbséggel, hogy ott több a "sztár-erő", de kevesebb divatbéli magabiztossággal. Tavaly, miután megemelték a jegyárakat az esemény kizárólagosságának biztosítása érdekében, az egyéni jegyek 25.000 dollárba kerültek, a hivatalosan meghívott vendégek listája viszont csak 650-700 személy nevét tartalmazta, akiket a Vogue segítségével választanak ki.

Az esemény a koktél-órából és egy hivatalos vacsorából áll. A koktél-óra alatt érkeznek meg a vendégek és sétálnak végig a vörös szőnyegen. Megtekintik a kiállítást és a vacsora előtti szórakoztató programot. A kiállítás témája nemcsak az est vendégeit befolyásolja, hanem sokszor szétfut a divatvilágban, és az egész év során hatást gyakorol a vezető kereskedőkre is.

Az eddigi kiállítások során három alkalommal szerepelt a témák között Ázsia, mint vezérmotívum: 1980-81-ben Kína, 1985-86-ban India, 1994-95-ben az orientalizmus megjelenése a nyugati ruházatokban.




Idén ismét Kína a megadott téma, a kiállítás címe: Kína - tükrökön át. A múzeum ázsiai részlegével együttműködve igyekeznek feltárni a kínai esztétika hatását a nyugati divatra, valamint azt, hogy ez a hatás hogyan érvényesült az évszázadok során. A ruhák mellett a festményekre, porcelánokra és más művészeti alkotásokra is koncentrálnak, beleértve a filmeket is. Nyugati divattervezők sokaságát bűvölte el a kínai művészet és gondolkodás, Paul Poiret-től Yves Saint Laurent-ig. A kiállítás a divat tükrében összekapcsolja a tervezők különböző stilisztikai hivatkozásait a kínai esztétikával és kulturális hagyományokkal.

A kiállítás több mint száz haute couture és avantgarde példát sorakoztat fel a divat világából a kínai művészet mentén. A filmek bevonásával azt szeretnék érzékeltetni, hogy a Kínáról alkotott elképzeléseinket hogyan keretezik a narratívák, amelyek a populáris kultúrából merítenek. Egyúttal fel is szeretnék hívni a figyelmet a film, mint médium fontosságára, amely segít megérteni a kínai történelem gazdagságát.


ar with dragon, early 15th century
Ming dynasty (1368–1644), Xuande mark and period (1426–35)
China
Porcelain painted with cobalt blue under transparent glaze (Jingdezhen ware)
The Metropolitan Museum of Art, New York, Gift of Robert E. Tod, 1937 (37.191.1)
Photography © Platon

Roberto Cavalli (Italian, born 1940)
Evening dress, fall/winter 2005–6
Courtesy of Roberto Cavalli
Photography © Platon

ilm still from Daughter of the Dragon, 1931
Courtesy of The Metropolitan Museum of Art, PARAMOUNT/THE KOBAL COLLECTION

Ralph Lauren (American, born 1939)
Evening dress, fall/winter 2011–12
Photography © Platon

19th-century rubbing from a 10th-century stele describing a sudden illness, a stomach ache
Rubel Collection C-74
Photograph courtesy of Special Collections, Fine Arts Library, Harvard University

Christian Dior (French, 1905–1957) for House of Dior (French, founded 1947)
"Quiproquo" cocktail dress, 1951
French
Silk, leather
The Metropolitan Museum of Art, New York, Gift of Mrs. Byron C. Foy, 1953 (C.I.53.40.38a–d)
Photography © Platon


Hogy a jelen írásnak is legyen koreai vonatkozása: a koreai média nem kis büszkeséggel tudósított arról, hogy a 2015. május 4-én tartandó MET Gálára meghívást kapott az előadóművész-színész Rain (Jung Ji-hoon) is. Rain éppen a napokban ünnepelte pályafutásának 13. évfordulóját, és az elmúlt évek során szinte nem volt olyan neves tervező Armanitól Yves Saint Laurent-ig, olyan divatmárka vagy divatmagazin, amelynek ne lett volna szóvivője, márkaarca vagy exkluzív interjúalanya.

Rain sok esetben volt már úttörője a koreai kultúra nemzetközi megismertetésének és megszerettetésének, ezúttal is első lett a koreai művészek között, aki meghívást nyert erre a rangos eseményre. Színészi és előadóművészi kvalitásai mellett Rain a hírnevét a "világformáló" Time 100-ak közé több alkalommal vezető helyen történő bekerülése is öregbíti. Kíváncsian várjuk a megjelenését, melyben biztosak vagyunk, hogy ezúttal sem fogunk csalódni.


Rain tetőtől talpig Versace-kollekcióban




Források: 
Írta: Harudo11






























1 megjegyzés:

  1. Nagyon ízléses, Rain személyiségének illő ruha. Köszönöm, hogy láthattam.

    VálaszTörlés